English

De maatschappij verhardt. Agressie neemt toe. Je komt het tegen, vroeg of laat. Of je wil of niet.

Natuurlijk zijn de rechterlijke macht en de politie niet altijd in staat om ons à la minute te beschermen tegen geweld en lichamelijke aanvallen

Wij zijn gebaat bij eigen weerbaarheid. Fysiek duidelijk kunnen maken dat Nee ook echt Néé betekent.

Een wapen zou handig zijn. Waar welk?

Een mes, een stok? Pepperspray? Een pistool misschien? Oplossingen die op bezwaren stuiten: wettelijk verboden en maar goed ook.

PocketStick

 Maar toch. De behoefte om jezelf te kunnen verdedigen is er en blijft bestaan. Maar hoe? Niet iedereen heeft zin en tijd om zich intensief in vechtsporten te gaan verdiepen. Lichamelijke beperkingen daargelaten.

Er bestaat wél een legaal wapen!

De Kobutan - ook pocketstick, yawara, dulo dulo enz. genoemd - is een handzaam stukje gereedschap om je weerbaarheid te vergroten.

Het is een klein metalen of kunststof staafje - te gebruiken als sleutelhanger - van ca. 14 cm. Je deelt er verbluffend eenvoudig een hevige pijnprikkel mee uit. De agressor staakt zijn aanval en verder conflict (en bijkomend letsel) wordt voorkomen. Zo creëer je in een handomdraai een veilige vluchtweg.

De pocketstick is een handige sleutelhanger die je helpt je veiligheid te waarborgen.

Voel je je wel eens onprettig of onveilig op straat?
Denk dan Kobutan. Je hangt hem eenvoudig aan je sleutelbos en in een training van enkele uren weet je de Kobutan te gebruiken. Je beste beschermer ben je zelf.

Hoewel het gebruik van de Kubotan eenvoudig is, is er wel een ondersteunende vechtsport, zelfverdedigingssysteem of dergelijke nodig. Het is jammer genoeg geen trukendoos die je onoverwinnelijk maakt.

Is mijn Kubotan een wapen?

In de Nederlandse wet zijn een aantal zaken geregeld wat betreft wapengebruik van burgers. De Kobutan staat woordelijk nergens vermeld in de Wet Wapens en Munitie, maar kan onder bepaalde omstandigheden wel vallen onder categorie 4 van die wet.

Categorie 4 wapens zijn voorwerpen waarvan, gelet op hun aard of de omstandigheid waaronder ze worden aangetroffen, redelijkerwijs mag worden aangenomen dat ze voor geen ander doel bestemd zijn dan om letsel aan te brengen, of met letsel te dreigen.

Voor de duidelijkheid, het volgende voorbeeld:
Je mag een bezemsteel in huis hebben, ermee over straat lopen, maar als je deel uitmaakt van een groep voetbalsupporters kan de bezemsteel worden aangemerkt als een wapen in de zin van de Wet Wapens en Munitie.

Deze omstandigheid geldt ook voor de Kobutan:

bijvoorbeeld als je gefouilleerd wordt voordat je een voetbalstadion, concert of uitgaansgebied betreedt; als je zomaar iemand zonder aanleiding slaat of bedreigt met de Kobutan.

Verder laat de wet je vrij in alle handelingen met de Kobutan. Je mag het thuis hebben, je mag het op straat dragen.
Als je de Kobutan ter verdediging gebruikt is het volgens de wet niet anders dan bijvoorbeeld een paraplu, wandelstok, sleutelbos of pen.

Officieel kun je een overtreding plegen op de Wet Wapens en Munitie. Maar op het moment dat je wordt aangevallen, kun je je afvragen wat belangrijker is...

Cursus

Omdat er geen reguliere Kubotan trainingen zijn kun je intekenen op een cursus. Zijn er voldoende deelnemers, vanaf 6 mensen, dan wordt er een datum geprikt. Zo'n training duurt ongeveer 3 uur en kost € 45,= pp inclusief Kubotan. Privélessen zijn mogelijk voor € 64,95 / uur.

Het is ook mogelijk om met een aantal vriend(en)(-innen) of vanuit uw bedrijf een cursus te boeken.

Mail ons indien meer informatie gewenst is.

Instructeur worden

Het Kobutan-systeem vindt zijn oorsprong in de budo.
Voor de instructeurscursus is enige ervaring in een krijgskunst een vereiste. De cursus omvat naast de basisprincipes tips om de lesstof effectief over te brengen.

Kosten van de opleiding € 450,= incl. Kubotan

De cursus omvat 6 trainingen van ca. 90 min. elk waarvan de laatste het examen is.

Herhalingscursussen € 75,=

Mail ons voor meer informatie