English

Panantukan | Dirty boxing

Panantukan, ook Pangamot of Dirty Boxing genoemd, heeft zijn oorsprong in de Filipijnen en is voor het grote publiek nog onbekend.

Realistisch, hard, snel en effectief: zo laat deze fighting art zich het best omschrijven. Pangamot, Filipijns straatvechten, betekent ‘totaalgevecht’, alles is toegestaan. De overwinning staat centraal. De Filipijnse ongewapende gevechtsstijl wordt ook wel ‘Panantukan’, ‘Pananjakman’ of ‘Mano Mano’ genoemd, maar het Panantukan van Eskrima gaat veel verder. De vechtkunst is door ons geheel gemoderniseerd en aangepast aan de eisen van deze tijd!

Panantukan is een vechtsysteem zonder grenzen. Het bevat technieken zoals stoten met vuisten en slaan met open hand, de onderarmen en de ellebogen, knieën, schoppen, stoten in de ogen en oren, klemmen, crushen, trekken en duwen van de tegenstander en technieken om het evenwicht van de tegenstander te verstoren. Een speciaal kenmerk van Panantukan is de directe destructie van de aanvallende arm of het been van de tegenstander.

De lessen bevatten niet alleen technische training; veel aandacht gaat uit naar effectiviteit, snelheid, dynamiek, timing, precisie en de - voor alle Filipino stijlen - typische flowdrills. Anders dan competitief boksen en kickboksen gebruikt Panantukan het hele lichaam als een wapen, wat de eigenheid van het systeem verklaart en bepaald.

Panantukan is een fantastische aanvulling op andere vechtkunsten: het systeem is gemakkelijk en naadloos te integreren. De training is geïntegreerd in de diverse KMH en Eskrima trainingen.