Panantukan | dirty boxing

Panantukan, ook Pangamot, Dirty Boxing genoemd is het ongewapende gedeelte van Eskrima.

Realistisch, hard, snel en effectief: zo laat de 21e eeuwse fighting art zich het best omschrijven. Pangamot, Filipijns straatvechten, betekent ‘totaalgevecht’, alles is toegestaan. De overwinning staat centraal. De Filipijnse ongewapende gevechtsstijl wordt ook wel ‘Panantukan’, ‘Pananjakman’ of ‘Mano Mano’ genoemd, maar het Panantukan van HCS-Eskrima gaat veel verder!!! De vechtkunst is door ons geheel gemoderniseerd en aangepast aan de eisen van deze tijd!

HCS Panantukan is een vechtsysteem zonder grenzen. Het bevat technieken zoals stoten met vuisten en slaan met open hand, de onderarmen en de ellebogen, knieën, schoppen, stoten in de ogen en oren, klemmen, crushen, trekken en duwen van de tegenstander en technieken om het evenwicht van de tegenstander te verstoren. Een speciaal kenmerk van HCS Panantukan probeert de aanvallende arm of het been van de tegenstander buiten gevecht te stellen (door te breken of te ontwrichten) om voordelen te behalen.

De lessen bevatten niet alleen technische training; veel aandacht gaat uit naar effectiviteit, snelheid, dynamiek, timing, precisie en de - voor alle Filipino stijlen - typische flowdrills. Anders dan competitief boksen en kickboksen gebruikt HCS Panantukan het hele lichaam als een wapen, wat de eigenheid van het systeem verklaart en bepaald.

Voor de hand ligt dat er tijdens de zaterdagtraining - de combinatie training Eskrima / Krav Maga Hybrid - veel aandacht aan Panantukan wordt besteed.